Gelderse amateurorkesten & Het Gelders Orkest 15 juni 2018 - 17 juni 2018

terug naar overzicht concert delen

Een podium voor amateurmusici

Al weer heel wat jaren geeft Het Gelders Orkest amateurmusici uit de provincie de gelegenheid om met een professioneel orkest samen te spelen. Iedereen die een instrument bespeelt kan zich aanmelden om deel te nemen aan een groot symfonisch project onder supervisie van Het Gelders Orkest. “Dit jaar hebben we daarnaast nog iets anders”, vertelt Dick Bolt, bastrombonist bij het orkest en zelf dirigent van Flos Campi uit Nijmegen. Net als Alexej Pevzner, 2e concertmeester van Het Gelders Orkest en dirigent van Arnhem Sinfoniëtta, is Dick Bolt één van de drijvende krachten achter dit bijzondere project.

“We hebben drie amateurorkesten uit de regio uitgenodigd om samen met Het Gelders Orkest een programma in te studeren en uit te voeren. Het zijn allemaal enthousiaste amateurmusici die op hun eigen niveau orkestervaring hebben en het een uitdaging vinden om met een beroepsorkest samen te spelen. Strijkers, blazers en slagwerkers, alle orkestgroepen zijn vertegenwoordigd. Elk orkest heeft apart met Het Gelders Orkest een repetitieperiode en een concert onder leiding van hun eigen dirigent.”

Spektakel

Het animo van de deelnemende orkesten bleek nog eens te meer toen er over de programmering van het concert gesproken werd. Dick Bolt: “Het moest een programma worden met veel spektakel waarin de muzikanten zich helemaal konden uitleven. Het moesten ook stukken zijn die, vanwege hun omvang en bezetting voor een amateurorkest moeilijk uitvoerbaar zijn, maar in het kader van dit project wel te realiseren zijn. Maar vooral vroegen de spelers om muziek die voor hen binnen het eigen orkest technisch net te moeilijk zou kunnen zijn, maar die onder professionele begeleiding uitstekend speelbaar is. Met de stukken die we hebben uitgekozen, kunnen we prachtig aan al deze wensen voldoen”.

Flos Campi speelt onder leiding van Dick Bolt Sibelius' Finlandia en Saint-Saëns' Orgelsymfonie. Onder leiding van Alexej Pevzner spelen Arnhem Sinfoniëtta en het Apeldoorns Symfonie Orkest naast de Orgelsymfonie van Saint-Saëns, ook Tsjaikovski's Ouverture 1812 'solennelle'.

Jong talent

Ook besteedt Het Gelders Orkest binnen dit project aandacht aan jong talent. In samenwerking met het ArtEZ conservatorium Arnhem is de zeer talentvolle student Dirk Overbeek geselecteerd. In januari 2016 nam Dirk deel aan het klassieke Prinses Christina Concours, waar hij de 1e prijs behaalde op de regiofinale in Enschede. De zeer talentvolle accordeonist zal samen met het orkest twee delen uit het virtuoze Opale Concerto van Richard Galliano uitvoeren.

Concertinformatie

Programma

  • Sibelius Finlandia op. 26
  • Galliano Opale Concerto deel 2 & 3
  • Saint-Saëns Symfonie nr. 3 ‘Orgelsymfonie’
  • Tsjaikovski Ouverture 1812 'solennelle'

Met medewerking van

Dick Bolt Dirigent
Apeldoorns Symfonie Orkest Orkest
Arnhem Sinfoniëtta Orkest
Flos Campi Orkest

Dit vind je misschien ook leuk