Eerbetoon aan Debussy 28 april 2018 - 29 april 2018

terug naar overzicht concert delen

Klassiek met een Frans accent

Het Gelders Orkest brengt een eerbetoon aan Debussy in Apeldoorn en Nijmegen. Een klassiek concert met een onvervalst Frans accent, onder leiding van dirigent David Marlow. Naast Ibéria en La Mer van Debussy staan ook Pelléas et Mélisande Suite van Fauré en Concert voor cello en orkest van Lalo op het programma. Voor dit laatste werk neemt niemand minder dan topcellist Jean-Guihen Queyras de honeurs waar.

In 1918 blaast Claude Debussy zijn laatste adem uit. Frankrijk verliest daarmee een van zijn grootste impressionistische componisten. Hoewel Debussy’s wereld door en door Frans is, reis je in Ibéria eerst met hem naar Spanje. ‘Een man verkoopt watermeloenen en een jongen fluit; ik zie ze heel duidelijk voor mijn ogen’, schrijft hij zelf. Bij de première waardeert overigens niet iedereen zijn virtuele excursie: tegenover een razend enthousiast publiek dat om een bis roept, staan fluitende en honende concertgangers…

Zee in de concertzaal

La Mer is Debussy’s ultieme poging de zee hoorbaar te maken. Na eerdere werken, die hij stuk voor stuk terzijde schuift als ‘niet nat genoeg’, voltooit hij zijn schetsen in 1905 op een wijze die de zee levensecht de concertzaal in laat donderen.

Et en plus

Naast Debussy brengt Het Gelders Orkest werken van Fauré en Lalo in dit volledig Franse programma. De laatste ‘winkelde’ ook wel in de Spaanse muziek; zijn Symphonie espagnole behoort tot de top drie van zijn populairste werken.

Topcellist

Dat geldt ook voor zijn Celloconcert, een van de meest geliefde Franse werken voor cello uit de Romantiek. Topsolist Jean-Guihen Queyras - winnaar van vele prestigieuze prijzen, waaronder de Glenn Gould Protégé Prize - stapt hiervoor op het podium. Hij ontving meerdere onderscheidingen voor zijn cd’s, variërend van de Diapaison d’Or tot de Editor’s Choice van Gramophone en CHOC du Monde de la Musique. Zijn brede repertoire en interpretaties worden over de hele wereld geroemd: ‘Queyras speelt zoals hij ademt. Zijn technische gemak stelt hem in staat te spelen met de muziek, haar te kneden en zo een speciaal karakter te geven aan elk werk. Queyras vertelt over de wereld en hij brengt het universum naar het einde van zijn strijkstok.’

Het concert in Arnhem is wegens omstandigheden geannuleerd.

Concertinformatie

Programma

  • Fauré Pelléas et Mélisande Suite
  • Lalo Concert voor cello en orkest
  • Debussy Ibéria
  • Debussy La Mer
Download programmaboekje

Dit vind je misschien ook leuk