Ed Spanjaard dirigeert Tawfiq en Berlioz 7 december 2017 - 10 december 2017

terug naar overzicht concert delen

Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten

Een bundeling van symfonische krachten die uitstekend tot z’n recht komt in handen van dirigent Ed Spanjaard. Hij brengt Arnhem, Nijmegen, Zwolle en Enschede in vervoering met twee monumentale composities. Een fenomenaal concert, waarbij u geniet van Tawfiqs Unificazione en Berlioz' Symphonie fantastique.

De veelzijdige dirigent Ed Spanjaard is een fenomenale allrounder in de wereld van de klassieke muziek. Onder zijn leiding bundelen Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten hun krachten in twee monumentale composities. 

Krachtig muzikaal statement

Unificazione van de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq is een krachtig muzikaal statement en een indrukwekkende reflectie op de Europese eenwording. Het stuk weerspiegelt Tawfiqs visie op het Europa van vandaag en is geïnspireerd door Beethovens ‘Alle Menschen werden Brüder’. In het groot bezette orkestwerk vermengen westerse klanken zich met Koerdische. Tawfiq: ‘Beethoven zei het al in zijn grootste symfonie. Iedereen wordt verenigd, we zijn allemaal afkomstig van dezelfde aarde en liefde brengt ons bij elkaar en maakt ons sterker. Dat is eenwording.’ In maart was Tawfiq te gast bij Podium Witteman en vertelde in een interview over zijn Unificazione

Meeslepend en revolutionair

De Symphonie fantastique van Hector Berlioz geldt als een van de belangrijkste én meest revolutionaire muziekstukken uit de negentiende eeuw. Berlioz componeerde het werk om de liefde te winnen van een actrice die hij in Parijs had zien spelen. Het is vooral ook een muzikale autobiografie van een componist die geobsedeerd is door zijn geïdealiseerde liefde. Om zijn intense geluk, dromen en gekmakende angst uit te drukken schrijft Berlioz een meeslepende partituur voor een orkestbezetting van tot dan toe ongekende grootte.

Allrounder

Ed Spanjaard is een fenomenale allrounder in de wereld van de klassieke muziek; hij is heer en meester in zowel het modernere repertoire als in de opera. Pers en publiek zijn opgetogen over zijn Ring-cyclus voor de Nationale Reisopera met Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten: ‘Schroeiend dramatisch, uiterst kleurrijk in zijn orkestrale schakeringen’, volgens Het Parool.

 

Het stuk Eine Faust Symphonie van Liszt is voor dit concert vervangen door de Symphonie fantastique van Hector Berlioz.

Concertinformatie

Programma

  • Tawfiq Unificazione
  • Berlioz Symphonie fantastique
Download programmaboekje

Met medewerking van

Ed Spanjaard Dirigent

Beeld en geluid

Play
Videofragment
Unificazione For Orchestra and Electronics Hawar Tawfiq

Dit vind je misschien ook leuk