De Vijfde van Mahler 7 maart 2018 - 11 maart 2018

terug naar overzicht concert delen

Martin Sieghart en Ronald Brautigam​

Samen met het orkest presenteert honorair gastdirigent​ van Martin Sieghart in Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen Mahlers Vijfde Symfonie en Mozarts Pianoconcert nr. 25. Het pianoconcert wordt gespeeld door meesterpianist Ronald Brautigam. Een heerlijk symfonisch concert waarbij het complete orkestinstrumentarium van zich laat horen.

Hoewel hij al weer enkele jaren geleden als chef-dirigent afscheid nam van Het Gelders Orkest is Martin Sieghart nog steeds een vertrouwde verschijning. Dat kan ook niet anders met zijn benoeming tot honorair gastdirigent van het orkest in 2009.
Van 7 t/m 11 maart vervangt hij bij dit programma chef-dirigent Antonello Manacorda, die wegens ziekte verstek moet laten gaan. 

King of the fortepiano

De ‘king of the fortepiano’ zoals The Times Ronald Brautigam noemt, speelt net zo gemakkelijk op oude instrumenten als op de moderne vleugel. Critici prijzen de integrale Mozartconcerten die hij opneemt. Van onschatbaar belang is het werk van Ronald Brautigam geweest voor de authentieke uitvoering van de pianomuziek op historische instrumenten. Inmiddels heeft hij meer dan 60 cd’s gemaakt met onder meer het complete oeuvre voor piano van Mozart, Haydn en Beethoven. Met deze opnames heeft hij diverse hoge cd-onderscheidingen in de wacht gesleept, waaronder twee Nederlandse Edisons, een Franse Diapason d’Or en een MIDEM Classical Award. 

Iconische filmmuziek

Na de pauze dirigeert Sieghart een andere torenhoge favoriet: Mahlers Vijfde symfonie. De componist droeg het ontroerende langzame deel van dit werk aan zijn toekomstige vrouw Alma op. Het aangrijpende en trieste Adagietto - iconisch dankzij Death in Venice, Visconti’s prachtige verfilming van Thomas Manns boek Der Tod in Venedig - is echter geen treurmuziek maar een regelrechte liefdesverklaring. Mahler adoreert zijn aanstaande en noemt haar ‘de mooiste vrouw van Wenen’. Met enkel strijkers en harp verovert hij haar hart. In de rest van de symfonie komt het complete orkestinstrumentarium uitgebreid aan bod: variërend van het trompetsignaal aan het begin tot het quasi hoornconcert van het derde deel. 

Het Groot Gelders Mahler Orkest 2018

Het Groot Gelders Mahler Orkest zal op 11 maart om 13.00 uur een eenmalig optreden geven in de concertzaal van De Vereeniging in Nijmegen. Dit eendaags orkest bestaat uit amateurmusici en musici uit Het Gelders Orkest.  Het programma, dat voorafgaand aan het concert van Het Gelders Orkest plaatsvindt, bestaat uit twee prachtige stukken: het 3de deel van Mahlers Eerste symfonie en de ouverture uit Die lustigen Weiber von Windsor van Otto Otto Nicolai.

Concertinformatie

Programma

  • Mozart Pianoconcert nr. 25
  • Mahler Symfonie nr. 5
Download programmaboekje

Met medewerking van

Martin Sieghart Honorair gastdirigent

Dit vind je misschien ook leuk