Alexeev vlamt met Symfonische dansen 11 mei 2018 - 19 mei 2018

terug naar overzicht concert delen

Rimski-Korsakov, Sjostakovitsj en Rachmaninov

Vaste gastdirigent Nikolai Alexeev en Het Gelders Orkest zetten de concertzaal op z’n kop in o.a. Arnhem, Nijmegen, Utrecht en Doetinchem. Samen met het Orkest van het Oosten laten ze Russische meesterwerken van Rimski-Korsakov, Sjostakovitsj en Rachmaninov vlammen. Versterkt door Russische pianist Alexander Melnikov staat het symfonisch gezelschap garant voor Russische sferen.

‘Goede wijn behoeft geen krans’. Een Nederlands spreekwoord, op het lijf geschreven van de Rus Nikolai Alexeev. De zeer gewaardeerde vaste gastdirigent van Het Gelders Orkest zet de concertzaal keer op keer op haar kop met zijn weergaloze Russische muziekuitvoeringen. Musici en publiek bewonderen Alexeev om zijn onovertroffen stijl en fijnzinnige techniek waarmee hij het orkest met zelfs het miniemste gebaar naar zijn hand zet. In dit programma maar liefst twee: Het Gelders Orkest én het Orkest van het Oosten.

Greatest Recordings of All Times

Na de melodieuze Ouverture van meester-orkestrator Rimski-Korsakov volgt Sjostakovitsj’s Eerste pianoconcert, een solowerk in combinatie met een solotrompet, met Alexander Melnikov op piano en Bob Koertshuis op trompet. De Russische pianist Melnikov ‘ademt’ Sjostakovitsj. Zijn opname van Preludes en fuga’s is onderscheiden met de BBC Music Magazine Award, de CHOC en de Jahrenspreis der Deutschen Schallplattenkritik. De BBC heeft hem bovendien opgenomen in de lijst van 50 Greatest Recordings of All Times.

Gouden combinatie

Dat de combinatie Sjostakovitsj-Alexeev een ‘gouden’ is, weten liefhebbers allang. ‘Alexeev bezorgt publiek kippenvel’, jubelt een recensent na Sjostakovitsj’ Zevende symfonie enige seizoenen geleden. Zijn Eerste pianoconcert laat een minder gestaalde kant van de componist horen. Het is ongekend vrolijk, burlesk en frivool en de instrumentatie met de solotrompet is opmerkelijk en ongewoon. Sjostakovitsj schrijft het in een periode waarin hij Amerikaanse volksmuziek hoort. De componist brengt het zelf in première, bij het Sint Petersburg Philharmonisch Orkest. Dit is, juist ja, het orkest waar Alexeev als opvolger van Mariss Jansons vaste dirigent is. Kun je dichter bij de bron komen?

Rachmaninov’s zwanenzang

Na de pauze staat Rachmaninov op het programma en spelen Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten zijn magistrale Symfonische dansen. De componist op leeftijd wilde nog eenmaal vlammen. Dat is buitengewoon goed gelukt, want hij schreef een meesterwerk! Hoewel Rachmaninov geen monsterbezetting voorschrijft, geeft hij vrij baan aan een stevig slagwerkarsenaal. De Russische grootmeester blikt in het stuk terug op zijn oeuvre, met meeslepende citaten uit eerdere werken.

Concertinformatie

Programma

  • Rimski-Korsakov Ouverture Groot Russisch Paasfeest
  • Sjostakovitsj Pianoconcert nr. 1
  • Rachmaninov Symfonische dansen
Download programmaboekje

Met medewerking van

Nikolai Alexeev Vaste gastdirigent
Alexander Melnikov Piano

Dit vind je misschien ook leuk