100 jaar Bernstein met Liza Ferschtman 18 januari 2018 - 3 februari 2018

terug naar overzicht concert delen

Vioolconcert Serenade klinkt puur en intens

In het Bernsteinjaar brengt Het Gelders Orkest zijn buitengewoon bezielde Serenade. Samen met topvioliste Liza Ferschtman belooft dat een puur en intens vioolconcert in Arnhem, Nijmegen en Doetinchem. Het Amerikaanse feest wordt compleet met werk van George Gershwin. Genieten dus. 

2018 is Bernsteinjaar! Het Gelders Orkest viert de honderdste geboortedag van deze grote Amerikaanse componist met zijn Serenade waarin topvioliste Liza Ferschtman schittert. De eclectische Leonard Bernstein is even bedreven in Mahler als in musicals - denk maar aan zijn West Side Story - en is met zijn open oor voor jazz, Latin, ballroom en nog veel meer stijlen niet voor niets al tijdens zijn leven wereldberoemd.

Vioolconcert Serenade

Het vioolconcert Serenade is geïnspireerd op Plato’s Symposium. In deze filosofische tekst - in de vorm van een dialoog - zet de Griekse wijsgeer zijn ideeën over de liefde en de menselijke kennisleer uiteen. Maar wie zweverige klanken verwacht, zit ernaast. Bernsteins temperament en Ferschtmans passie staan garant voor buitengewoon bezielde muzikale ervaring!

Meer dan bevredigend

The New York Times komt woorden tekort na Ferschtmans optreden in de Serenade in New York: ‘Mevrouw Ferschtman bracht een laserachtige puurheid en intensiteit in Bernsteins Serenade. Haar geluid was teder en glanzend in de lange frases van het eerste deel en verleidelijk versluierd in het tweede. In de snelle spiccato passages van het derde deel liet ze een vinnigheid horen die meer dan bevredigend was.’

All American

Ook op het programma staan twee werken van een andere Amerikaanse grootmeester die graag ‘grensverleggend’ componeerde: George Gershwin. Naast zijn spetterende Cuban Overture hoort u in An American in Paris zijn impressies van de lichtstad. Straat- en cafégeluiden, doorspekt met heimwee na het nuttigen van - misschien een paar te veel - Franse aperitiefjes. Amerika is opnieuw aanwezig in de onbeantwoorde vraag van non-conformist Charles Ives die tonale strijkers laat converseren met rebelse blazers. Het programma is áf met de Billy the Kid Suite van ‘grand old man’ Aaron Copland. Christian Vásquez, de Zuid-Amerikaanse vaste gastdirigent van Het Gelders Orkest, neemt bevlogen de leiding in dit ‘all American’ programma.

Concertinformatie

Programma

  • Gershwin Cuban Overture (Rhumba)
  • Bernstein Serenade (After Plato's Symposium)
  • Ives Unanswered Question
  • Copland Suite uit Billy the Kid
  • Gershwin An American in Paris
Download programmaboekje

Met medewerking van

Christian Vásquez Dirigent

Dit vind je misschien ook leuk