Tsjaikovski's Pathétique en Pianoconcert 20 april 2017 - 23 april 2017

terug naar overzicht concert delen

Tsjaikovski's Pathétique en Pianoconcert

Tsjaikovski bij Het Gelders Orkest, dat betekent Romantiek met een hoofdletter. Zeker wanneer niemand minder dan pianist Yevgeny Sudbin het Pianoconcert voor zijn rekening neemt. Neem daarbij de Pathétique, de laatste symfonie van de grote Russische componist, en je weet zeker: dat wordt genieten!

Het moet een moeilijk moment zijn geweest, Tsjaikovski die het eerste deel van zijn pianoconcert voorspeelt bij zijn vriend en conservatoriumdirecteur Anton Rubinstein. Die oordeelt: 'Een slecht werk, een prul, afgezaagd.' Nikolajs oudere broer Anton, Tsjaikovski's leraar en mentor, vindt het eveneens waardeloos en onspeelbaar. De muziek is te plompverloren en onhandig gecomponeerd en moet geheel herschreven worden.

Hoogromantisch

Tsjaikovski zwoer hierop geen noot aan het stuk te wijzigen en liet het in 1875 in Boston ongewijzigd in première gaan. Zouden de gebroeders zich omdraaien in hun graf als ze wisten wat voor klassieker Tsjaikovski's compositie vandaag de dag is? Het hoogromantische Pianoconcert vormt een geweldig vehikel voor Yevgeny Sudbin, volgens The Daily Telegraph 'mogelijk een van de grootste pianisten van de 21ste eeuw.'

Aangrijpende noten

Na de pauze klinkt de Pathétique, Tsjaikovski's zwanenzang. Met deze symfonie nam de grote Russische componist afscheid van het leven; negen dagen na de première stierf hij onder mysterieuze omstandigheden. Was het cholera? Zelfmoord? Of had hij de gifbeker gedronken, daartoe gedwongen in zijn homofobe vaderland? Het blijft gissen, maar zonder twijfel bevat de Pathétique zijn meest aangrijpende noten.

Concertinformatie

Programma

  • Tsjaikovski Concert voor piano en orkest nr. 1
  • Tsjaikovski Symfonie nr. 6 'Pathétique'
Download programmaboekje

Met medewerking van

Nikolai Alexeev Vaste gastdirigent

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Tsjaikovski Pianoconcert nr. 1
Play
Videofragment
Vlog 'Moet je horen'

Dit vind je misschien ook leuk