The Planets 5 mei 2017 - 11 mei 2017

terug naar overzicht concert delen

The Planets

Een groots symfonisch meesterwerk; The Planets van Gustav Holst. Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten bundelen de krachten, onder leiding van dirigent Thomas Sanderling. Daarnaast staan ook Haydn en Debussy op het programma in Enschede, Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn.

The sky is the limit in dit programma! Fasten your seatbelts please, voor een reis door het wonderlijke universum. De negentiende eeuwse Engelse componist en amateur-astroloog Gustav Holst vertaalde zijn fascinatie voor het heelal in zeven symfonische gedichten over de (toen bekende) planeten in ons zonnestelsel. Hij gebruikte hiervoor de symbolische betekenis van de hemellichamen uit de antieke mythologie. Hierin is Mars bijvoorbeeld de brenger van oorlog. Holsts zevendelige suite The Planets is een meesterwerk van instrumentatiekunst dat een grootse aanpak verdient.

Het ontstaan van de wereld

Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten bundelen daarom de krachten, onder leiding van de overal op aarde gerespecteerde Russische dirigent Thomas Sanderling. Die opent nog bescheiden, met Haydns Ouverture Die Schöpfung, waarin de componist het ontstaan van de wereld verklankt. De manier waarop Haydn dit deed, was een schok voor zijn tijdgenoten. Evenals de verrassende manier waarop hij het licht introduceerde.

Onzichtbaar vrouwenkoor

Debussy zocht bij zijn Trois Nocturnes zijn inspiratie eerder in de duisternis; hij omschreef het werk als een studie naar lichtschakeringen. Het onzichtbare vrouwenkoor (leden van Musica Vocale en Oost Nederlands Kamerkoor) in Sirènes vormt een extra - instrumentale - kleur en keert terug bij The Planets.

Concertinformatie

Programma

  • Haydn Ouvertüre Die Schöpfung
  • Debussy Trois nocturnes
  • Holst The Planets
Download programmaboekje

Beeld en geluid

Play
Videofragment
Play
Videofragment
Jan Roel Hamersma Liefde voor het slagwerk

Dit vind je misschien ook leuk