Introdans - End of Season 22 juni 2017 - 24 juni 2017

terug naar overzicht concert delen

Introdans - End of Season

Traditiegetrouw sluit Introdans het theaterseizoen feestelijk af met END OF SEASON. Dit altijd uitbundige en prikkelende ‘slotakkoord’ is deze keer geheel gewijd aan het oeuvre van meesterchoreograaf Jiří Kylián.  Drie avonden achter elkaar kan het publiek genieten van een bijzondere verzameling balletten. Live begeleid door Het Gelders Orkest. 

In END OF SEASON brengt Introdans een selectie uit het omvangrijke oeuvre van Kylián. Een spectaculaire voorstelling in Stadstheater Arnhem, waarmee op indrukwekkende en hartstochtelijke wijze het toneel wordt ingenomen en de zomer wordt verwelkomd.

Lieder Eines Fahrenden Gesellen

Op de gelijknamige compositie van Gustav Mahler, is Lieder Eines Fahrenden Gesellen een van de topstukken uit Kyliáns romantische periode. Het ballet begon zijn internationale zegetocht, kort na de Nederlandse première in 1982, in The Metropolitan Opera House in New York en weet nog altijd de harten van de toeschouwers diep te roeren. Dit komt vooral door het prachtige samenspel van muziek en dans: als geen ander weet Kylián de essentie van Mahlers door smart en verlangen getekende liederen in dans te treffen.

Soliste is mezzosopraan Florieke Beelen. Haar deelname aan het Internationaal Vocalisten Concours in 2014 leverde haar vier prijzen op, waaronder de prestigieuze Arleen Auger Allround Prijs voor de beste allround zangeres van het concours.

Un Ballo

Het onder een feeërieke hemel van tachtig brandende kaarsen uitgevoerde Un Ballo is een prachtig ingetogen, stemmig muziekballet op twee composities van Maurice Ravel. Choreograaf Jiří Kylián zelf omschreef het stuk ooit als ‘een oefening in muzikaliteit en in sensitiviteit tussen mannelijke en vrouwelijke partners’. Complexe lifts, risicovolle balansen, nadruk op synchroniciteit én een steeds wisselende dynamiek zijn enkele van de uitdagingen waar de dansers op dit ‘bal’ voor staan.

Trompe L’Oeil

Introdans is, na het Nederlands Dans Theater, het eerste gezelschap ter wereld dat de rechten voor Jiří Kyliáns Trompe L’Oeil verwierf. Het ballet is een meesterlijke, luchtige potpourri van mime-achtige scènes, waaronder een dans voor opwindpoppetjes en een duet waarin het altijd en overal mobiel bellen op de hak wordt genomen. Oorspronkelijk maakte Kylián het werk voor 40+-ensemble NDT3, maar met zijn bizarre grappen en bewegingsvondsten is het aantrekkelijk voor toeschouwers van alle leeftijden.

Sechs Tänze

In het absurdistische Sechs Tänze toont meesterchoreograaf Jiří Kylián zich van zijn meest speelse en uitzinnige kant. De choreografie is gezet op Mozarts Deutsche Tänze en kan gezien worden als een ode aan de componist, die in Kyliáns ogen hét voorbeeld is van iemand die ondanks zijn vroege dood het leven in al zijn rijkheid, fantasie, clownerie en gekte begreep. In Sechs Tänze wordt alles ingezet – kolderieke humor, stoffige poederpruiken, hoepelrokken op wieltjes, minzame knikjes en beteuterde pruilmondjes – om, in de geest van Mozart, te onderstrepen dat het leven in feite niet meer is dan een maskerade of een generale repetitie voor iets wat dieper moet voeren en veel meer betekenis moet hebben.

Concertinformatie

Met medewerking van

Florieke Beelen Mezzosopraan
Het Gelders Orkest Orkest

Beeld en geluid

Play
Videofragment
END OF SEASON Celebrating Kylián!

Dit vind je misschien ook leuk