Berio, Stravinsky en Van Rossem 30 maart 2017 - 2 april 2017

terug naar overzicht concert delen

Berio, Stravinsky en Van Rossem

De Belgische dirigent Karel Deseure debuteert bij Het Gelders Orkest. Samen met de gelauwerde mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en pianist Ralph van Raat brengt hij Berio, Stravinsky en een premièrestuk van Van Rossem. Een ongecompliceerd klassiek concert om ontspannen van te genieten in Nijmegen en Zutphen en Arnhem.

Ze keken vreemd op, Luciano Berio's vakgenoten. Want in een tijd waarin reeksentechnieken hoogtij vieren en rekenlineaaltjes gemeengoed zijn, componeert hij Folk Songs: ongecompliceerde liederen voor zijn vrouw en legendarische stemkunstenares Cathy Berberian. Volksliederen uit Armenië, Frankrijk, Italië, Azerbajdzjan en Amerika inspireren hem tot een serie kleurrijke miniaturen voor zeven instrumenten.

Proeve van bekwaamheid

Berio wil al langer volksmuziek en moderne muziek verbinden en legt met zijn composities een zelfgekozen geslaagde proeve van bekwaamheid af. De gelauwerde Nederlandse mezzosopraan Rosanne van Sandwijk zingt de cyclus. Ook Stravinsky is geboeid door mengvormen. In zijn Dumbarton Oaks slaat hij een brug tussen barokmuziek en modern idioom en verwerkt hij brokstukken Bach. Pianist Ralph van Raat - geen onbekende bij Het Gelders Orkest en door The New York Times geroemd om zijn outstanding playing - brengt de spannende première van het Concerto for piano & Chamber Orchestra van de Arnhemse componist Andries van Rossem.

Een treffend gebaar

De Belgische dirigent Karel Deseure debuteert juist bij Het Gelders Orkest. Maak kennis met de assistent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest die in 2012 de Dirigentenprijs van Het Kersjesfonds won door zijn heldere analyse van de muziek en een treffend gebaar.

Concertinformatie

Programma

  • Stravinsky Concerto 'Dumbarton Oaks'
  • Van Rossem Concerto for piano & Chamber Orchestra (première)
  • Berio Folk Songs
Download programmaboekje

Met medewerking van

Rosanne van Sandwijk Zang

Beeld en geluid

Dit vind je misschien ook leuk