Beatrice Berrut 22 mei 2017

terug naar overzicht concert delen

Beatrice Berrut

Pianiste Beatrice Berrut brengt in Musis een kleurrijk kamermuziek concert.

Beatrice Berrut is een prachtig getalenteerde en muzikale pianiste met een indrukwekkende ernst, toewijding en sensitiviteit. De Buenos Aires Naciòn verwelkomde haar als een openbaring en het enthousiasme van de pers wordt gedeeld door niet de minsten, want deze Zwitserse pianiste trad al op met grootheden als Itzhak Perlman en Shlomo Mintz.

Oprechtheid

Opgegroeid in Wallis, waar Le Temps al over haar schreef dat ze 'verleidde door haar oprechtheid', studeerde ze aan de conservatoria van Lausanne, Zürich, Berlijn en Dublin. Inmiddels treedt ze over de hele wereld op en heeft ze prijzen op tal van concoursen gewonnen, zoals de Bachprijs op het Pianoconcours van Wiesbaden en de eerste prijs op het Eurovision Contest for young musicians.

Losse presentatie

Kenmerkend is haar losse presentatie, zoals te zien op een filmpje waarin ze musiceert met Lorenzo Gatto en Camille Thomas. Nu is het de beurt aan solo-cellist van Het Gelders Orkest, René Berman om samen met haar een stuk te spelen.

Een programma dat zonder meer verrast door zijn uiteenlopende muzikale kleuren. Te beginnen met de ballades van Brahms, geschreven in zijn jonge jaren vanuit verliefdheid en schuldgevoel. De componist koesterde namelijk een grote liefde voor de beroemde pianiste Clara Schumann, de vrouw van zijn beste vriend.

De 4 ballades worden gevolgd door de uitzonderlijke pianorecitals van Bruckner en Mahler. De kleine Fantasie van Bruckner laat horen dat de componist deze ook goed voor het orkest had kunnen zetten. Mahlers Adagietto is ook daadwerkelijk orkestmuziek, namelijk uit zijn Vijfde symfonie. Een liefdeslied eigenlijk, zonder weerga.

Tot slot wordt tussen het losbarsten van de pianovirtuositeit van Liszt, waar Listzbiograaf S. Sitwell “barbaarse invasies en brandende steden” in hoorde, het laatste kamermuziekstuk van Rachmaninov ten gehore gebracht. In deze Cellosonate is een rol voor René Berman weggelegd.

Concertinformatie

Programma

  • Brahms Balladen op.10 (nr. 1 - 4)
  • Bruckner Fantasie
  • Mahler Adagietto (arr. B. Berrut)
  • Liszt Ballade 2
  • Rachmaninov Cello sonata in G-klein (1st Mov.)
  • Liszt Après une Lecture du Dante

Beeld en geluid

Play
Videofragment
Interview Beatrice Berrut Tel Aviv Museum of Art. Nov 2014
Play
Videofragment
Beatrice Berrut plays Totentanz by Liszt Live recorded at the Berliner Philharmonie

Dit vind je misschien ook leuk