Alles Amerika met Liza Ferschtman 7 juni 2017 - 9 juni 2017

terug naar overzicht concert delen

Alles Amerika met Liza Ferschtman

Violiste Liza Ferschtman en vaste gastdirigent Christian Vásquez brengen Het Gelders Orkest naar Amerika, met werk van Gershwin, Bernstein en Copland. Oftewel, geniet van een symfonische American dream in Apeldoorn en Arnhem.

Een fameuze anekdote over Gershwin en Ravel verhaalt over de vraag 'hoeveel verdient u met componeren?' die de Franse componist zijn Amerikaanse collega stelt als die hem benadert voor lessen. Na Gershwins antwoord merkt Ravel op dat het wellicht verstandiger is dat híj les neemt bij de Amerikaan, in plaats van andersom. Ravel wijst Gershwin af en houdt hem voor dat hij beter een eersteklas Gershwin kan zijn dan een tweederangs Ravel. Gershwin belandt toch in Parijs en componeert er zijn American in Paris, compleet met claxonnerende taxis zoals hij die daar hoort.

Niets minder dan een openbaring

Hij is niet de enige Amerikaan met een open oor voor niet-klassieke invloeden, ook Leonard Bernstein speelt graag leentjebuur. In de aanloop naar de viering van Bernsteins honderdste geboortedag, vraagt soliste Liza Ferschtman Het Gelders Orkest zijn Serenade te programmeren. Een uitstekende keuze want het stuk demonstreert perfect de virtuositeit en hartstocht van de violiste die The New York Times niets minder dan 'een openbaring' noemt.

Swingend en zomers

Last but not least hoor je Coplands suite over Billy the Kid. Een swingend en zomers programma, en een kolfje naar de hand van vaste gastdirigent Christian Vásquez.

Concertinformatie

Programma

  • Gershwin Cuban Overture (Rhumba)
  • Bernstein Serenade voor viool en orkest
  • Gershwin An American in Paris
  • Copland Suite uit Billy the Kid
Download programmaboekje

Met medewerking van

Christian Vásquez Vaste gastdirigent
Liza Ferschtman Viool

Beeld en geluid

Play Pause
00:00 --:--
Geluidsfragment
Gerschwin An American in Paris
Play
Videofragment
Vlog Moet je horen Afl #12

Dit vind je misschien ook leuk