Recensies

Gepubliceerd op 22 mei 2015

Operaduo breekt de tent af

De wereldberoemde Peruaanse tenor Juan Diego Flórez treedt op 19 mei in Het Concertgebouw op in duet met sopraan Pretty Yende, die naast hem eerder haar droomdebuut beleefde in de New Yorkse Metropolitan Opera.

Lees meer »
Gepubliceerd op 23 maart 2015

Sjostakovitsj tussen geweld en verstilling

Meer dan 100 musici bundelden hun krachten voor de concertreeks Russische sferen. Het Gelders Orkest en HET Symphonieorkest speelden gezamenlijk werken van Rachmaninov en Sjostakovitsj tijdens een monumentaal muziek-avontuur.

 

 

 ... Lees meer »

Gepubliceerd op 24 februari 2015

Hedendaagse muziek in een sfeervol Musis Sacrum

In het Orkest van de 21ste Eeuw werken Het Gelders Orkest en orkest de ereprijs samen, deze keer onder leiding van de Britse dirigent Clark Rundell. Strijkers, basfluit, piano, saxofoons, elektrische gitaren, slagwerk én meer zorgden voor... Lees meer »

Gepubliceerd op 16 februari 2015

Klassiek met een vleugje humor bij Beethoven College

De nieuwe concerten in de reeks Atelier Klassiek waren een groot succes. In Utrecht, Arnhem en Nijmegen werd het publiek door de enthousiaste Jules van Hessen meegenomen in de wereld van de Zevende symfonie van Beethoven. Elk deel werd toegelicht met... Lees meer »

Gepubliceerd op 3 februari 2015

Manacorda als Mahleriaan: CD Vierde Symfonie

In oktober 2014 werd een nieuwe CD met de fantastische Vierde symfonie van Mahler uitgebracht, met sopraan Lisa Larsson. Het Gelders Orkest heeft een naam op te houden als Mahler-orkest. Als oprichter van het Gustav Mahler Jugend... Lees meer »

Gepubliceerd op 2 februari 2015

Energie straalt van Gimeno's Beethoven

Op 29 januari leidde het grote talent Gustavo Gimeno Het Gelders Orkest in Almere door symfonieën van Beethoven. Voor de pauze zijn niet vaak gespeelde, voor­treffelijke Vierde symfonie, na de pauze de beroemde Zevende van Beethoven, met het... Lees meer »

Gepubliceerd op 12 januari 2015

Feest met Vloeimans' nieuwjaarsconcert

Eric Vloeimans en Het Gelders Orkest speelden samen in een prachtig nieuwjaarsconcert. Improvisaties, jazz-sferen en fantastische solo’s, niets was te gek in dit energieke samenspel. De recensies waren lovend.

Lees meer »
Gepubliceerd op 29 december 2014

Uitvoering Mahler 4 op Radio 4

Op 14 december 2014 liet Lex Bohlmeijer in zijn prorgamma Diskotabel op Radio 4 het eerste deel van Mahler 4 horen, uitgevoerd door Het Gelders Orkest.

Lees meer »
Gepubliceerd op 28 november 2014

Operadiva Gheorghiu zingt aria's Verdi

Angela Gheorgiu staat bekend als de vrouw van het grote gebaar en de zinderende passie. Ze zong dit keer onder andere aria's uit opera's van Verdi onder leiding van Tiberiu Soare.

Lees meer »
Gepubliceerd op 10 november 2014

Swingende sax en symfonisch orkest

Swingend Amerikaans repertoire en de wereldpremière van een gloednieuw concert voor saxofoonkwartet en orkest van de intrigerende componist JacobTV. Een concert in het teken van de veelzijdigheid van de saxofoon.

Lees meer »
Gepubliceerd op 14 oktober 2014

Krachtig jubileumconcert met Mahler 1

Gustav Mahler, Het Gelders Orkest en Antonello Manacorda zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het jubileumconcert ter ere van het 125-jarige bestaan van Het Gelders Orkest stond in het teken van zijn Eerste symfonie.

Lees meer »
Gepubliceerd op 10 september 2014

Inktzwarte operette onder begeleiding Het Gelders Orkest

Sweeny Todd, the Demon Barber of Fleet Street is een inktzwarte operette uitgevoerd door de Nederlandse Reisopera met muziek door Het Gelders Orkest. Dit project oogstte positieve kritieken, zowel voor de productie als voor de begeleiding door het orkest... Lees meer »

Gepubliceerd op 4 september 2014

Met Wende onder de sterrenhemel

Onze musici streken deze zomer samen met de veelbekroonde zangeres, Wende Snijders, op verschillende plaatsen in de provincie neer voor een verrassende avond onder de sterrenhemel. De cross-over tussen orkest en zangeres was een gouden combinatie... Lees meer »

Gepubliceerd op 16 augustus 2014

Concertante operaklassieker van Rossini

De uitvoering van de operaklassieker Il barbiere di Siviglia van Rossini in 2013 was zo’n daverend succes dat werd besloten tot een concertante herneming van dit concert. In samenwerking met de Nederlandse Reisopera brachten we het nog é... Lees meer »

Gepubliceerd op 26 maart 2014

Klankschoonheid in Beethoven en Bruckner

In maart was het tijd voor Groots & Meeslepend, een prachtig programma. Een subtiele pianoconcert van Beethoven, gespeeld door de beroemde fortepianist Kristian Bezuidenhout. Vervolgens de heerlijke klanken van de Zevende van Bruckner. Een... Lees meer »

Gepubliceerd op 5 februari 2014

Buiten gebaande paden met Mozarts Muzen

Een programma met Mozart, Stravinsky en Schönberg, boordevol blazers en strijkers, met soli voor Cécile Huijnen en Meintje de Roest van Het Gelders Orkest. De Gelderlander besprak het concert met lovende woorden.

Lees meer »
Gepubliceerd op 25 januari 2014

Concert voor Rafiq

Dit interactieve kinderconcert gaat over Saidah, een tienjarig meisje dat uit een land hier ver vandaan moet vluchten. Ze neemt één ding mee, een lied. De eerste Symfonie van Mahler is de muzikale basis van dit concert voor symfonieorkest... Lees meer »

Gepubliceerd op 20 januari 2014

Kwartet; een wisselwerking die blijft boeien

De zinderende voorstelling Kwartet is nog tot 25 januari te zien in Schouwburg Arnhem. Daarna in maart in Stadsschouwburg Amsterdam. Over lust, macht en verleiding. Voor en achter de schermen - niets is wat het lijkt.

Lees meer »
Gepubliceerd op 9 januari 2014

Nieuwjaarsconcert met een wals

Onsterfelijke klanken zijn het, de opzwe­pende, roman­ti­sche en meesle­pen­de walsen, polka's, ouver­tu­res en meezingers van de familie Strauss waarmee overal in de Westerse wereld het nieuwe jaar wordt ingeluid. Het... Lees meer »

Gepubliceerd op 18 december 2013

Fluwelen strijkersklank in Mahlers vijfde

Dit seizoen bogen we ons samen met HET Symfonieorkest over Mahlers Vijfde symfonie met haar bloedstollend mooie Adagietto voor strijkers en harp. Het NRC Handelsblad recenseerde dit prachtconcert.

Lees meer »
Gepubliceerd op 7 oktober 2013

Mindful Moments: een geweldige beleving

Afgelopen vrijdag werd de Stadhuishal in Arnhem omgetoverd tot een plek van bezinning. Het Gelders Orkest, in een mindful jasje, speelde daar een kort concert van een uur en het publiek werd door de muziek, het beeld, dans en licht losgerukt uit het... Lees meer »

Gepubliceerd op 1 oktober 2013

Ouderwets genieten van diva Gheorghiu

Op dinsdag 24 september stond wereldster Angela Gheorghiu met Het Gelders Orkest op de bühne in Het Concertgebouw voor de hoogtepunten uit haar grote romantische operarepertoire. Het was een prachtige avond.

Lees meer »
Gepubliceerd op 13 april 2013

Frozen Planet in Ziggodome

Op 13 april speelde Het Gelders Orkest de prachtige muziek bij de BBC documentaire Frozen Planet in Ziggodome onder leiding van dirigent George Fenton. Het was een doorslaand succes!

Lees meer »