Talentontwikkeling Jonge, getalenteerde orkestmusici binnen onze Academy

terug

Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten hebben een belangrijke rol binnen talentontwikkeling in Oost-Nederland. Met de Het Gelders Orkest & Orkest van het Oosten Academy bieden beide organisaties plaats aan jonge, zeer getalenteerde musici, die deelnemen aan producties terwijl ze worden gecoacht door professionals.

Talentontwikkeling orkestmusici

Het Landsdeel Oost-Nederland is een vestigingsplaats voor diverse instellingen die talentontwikkeling van orkestmusici stimuleren. Het JeugdOrkest Nederland (JON, 14-19 jaar) en het Nationaal Jeugd Orkest (NJO, 18-26 jaar) slaan de brug tussen opleiding en orkestpraktijk. Vrijwel alle Nederlandse orkestmusici hebben in één van beide en vaak in beide jeugdorkesten gezeten. Deze jeugdorkesten hebben een nationale taak, voor jonge musici van alle conservatoria en voor alle orkesten.

De Academy

Beide orkesten vormen een belangrijke schakel in bovenstaand ontwikkelingstraject. Gedurende een volledig concertseizoen bieden Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten binnen de Academy plaats aan jonge, zeer getalenteerde musici, die deelnemen aan producties terwijl ze worden gecoacht door de orkestmusici.

De deelnemers van de Academy zijn zelf bevoegd en verantwoordelijk om in overleg met de betreffende groepsaanvoerder een maatwerkpakket samen te stellen op welke wijze de coaching plaatsvindt. Hierbij valt te denken aan individuele les, proefspeltraining of een mentale training. Naast deze coaching spelen de jonge talenten bij geselecteerde projecten mee en nemen ze deel aan zowel repetities en concerten onder het motto: coaching on the job.

2019-2020

Voor de Academy in seizoen 2019-2020 zijn de volgende musici aangenomen:

Contrabas
Andres Fernandez Subiela
Floyd Vermaes

Cello
Cormac Ó Briain