Talentontwikkeling Jonge, getalenteerde orkestmusici binnen Het Gelders Orkest - Academy

terug

Het Gelders Orkest heeft een belangrijke rol binnen talentontwikkeling in Oost-Nederland. Met Het Gelders Orkest - Academy biedt de organisatie plaats aan jonge, zeer getalenteerde musici, die deelnemen aan producties terwijl ze worden gecoacht door professionals.

Talentontwikkeling orkestmusici

Het Landsdeel Oost-Nederland verkeert in de uitzonderlijke positie dat het een vestigingsplaats is voor diverse instellingen die talentontwikkeling van orkestmusici stimuleren. Het JeugdOrkest Nederland (JON, 14-19 jaar) en het Nationaal Jeugd Orkest (NJO, 18-26 jaar) slaan de brug tussen opleiding en orkestpraktijk. Vrijwel alle Nederlandse musici die nu in de Nederlandse orkesten zitten hebben in één van beide en vaak in beide jeugdorkesten gezeten. Deze jeugdorkesten hebben een nationale taak, voor jonge musici van alle conservatoria en voor alle orkesten.

Het Gelders Orkest - Academy

Het Gelders Orkest vormt een belangrijke schakel in bovenstaand ontwikkelingstraject. Gedurende een volledig concertseizoen biedt Het Gelders Orkest binnen de Academy plaats aan jonge, zeer getalenteerde musici, die deelnemen aan producties terwijl ze worden gecoacht door leden van Het Gelders Orkest.

De deelnemers van de Academy zijn zelf bevoegd en verantwoordelijk om in overleg met de betreffende groepsaanvoerder een maatwerkpakket samen te stellen op welke wijze de coaching plaatsvindt. Hierbij valt te denken aan individuele les, proefspeltraining of een mentale training. Naast deze coaching spelen de jonge talenten bij geselecteerde projecten mee in Het Gelders Orkest en nemen ze deel aan zowel repetities en concerten onder het motto: coaching on the job.

De talenten

In seizoen 2017-2018 nemen Jesse Solway en Lucía Mateo Calvo met de contrabas en Sebastiaan van den Bergh met de cello deel aan de Academy.